Bakaren


Tänk att en sån sak som bröd kan uppta mina tankar och göra mig så lycklig. Min första "riktiga" bakkurs var en riktig energikick. Nu bakar jag mig igenom alla tänkbara moment för att få grepp om allt.

Idag fick jag besked att jag kom med på en helt otroligt rolig kurs jag anmält mig till. En kurs för blivande hantverksbagare med Jan Hedh! Kursen är tre dagar vid två tillfällen varje år i tre år! Sedan får man diplom, om man får godkänt på kunskapsprovet... Hjälp, jag tänker på det med skäckblandad förtjusning. Första kursen är redan om tre veckor. Hur ska jag hinna lära mig allt innan dess?

Hantverksbröd


Surdeg, fördeg, poolish och biga. Så många namn och så fantastiskt bröd!
- Jag har varit på kurs för hantverksbagare! Vilken lycka!

En sak vet jag nu säkert "- Ju mer man lär sig, ju mer inser man hur lite man egentligen vet!" och jag vill lära mig mer!

Nu har jag som privatbagare fått känna på hur det är att baka på riktigt. Nu testar jag allt jag kommer över. Surdeg på vetemjöl med russin och två varianter av vildjäst med russin står i skafferiet. Det tar ca en vecka innan de är klara, sedan ska jag baka mer franskt bröd. Det jag önskar just nu är en större ugn, och en större degblandare. Kitchen Aiden tar 7 dl degvätska! Vad är det? Ge mig en 20, 30, 40, 50 litare eller gärna ännu större!
Vi bakade i en riktig vedeldad ugn, med en stadig temperatur på 280ºC. Denna eldades en gång om dagen, vid 3-tiden. Jag funderar på hur mycket ved som måste gå åt... Det får nog bli en stenugn som drivs med el. Drömma kan man ju alltid.