Nu binds huskropparna ihop

Snickar'n påminnde mig om att de ju faktiskt lägger ännu ett tak, och eftersom han missade taklagsfesten kunde vi kanske ha en till?
Det var en riktig överraskning häromdagen när en del av panelen på huset kom på. Det blir så snyggt! Jag längtar efter att se resultatet när panelen knyter ihop hela huset, och det blir en enda enhet. Hoppas, hoppas det slutar regna så de hinner det i veckan. Nu kommer inte gamla huset få sin nya panel riktigt ännu, men det ska ändå bli roligt att se.
Vi planerar att måla huset vitt, ha en ljusgrå/brun pardörr mellan huskropparna och en enkeldörr i samma färg i gamla delen. Vi funderar på Britta från Diplomat-dörrar, som nedan fast den har fel färg. Tror det blir riktigt snyggt med pardörrar
Så här ser panelen och bygget ut uppifrån:

Brödet - bakat på mjöl, vatten och salt

Äntligen blev det sådär perfekt som jag drömt om så länge. Ett vitt bröd på levain, och helt utan jäst.
Jag väckte den vita surdegen för drygt en vecka sedan. När den var bubblig och fin gjorde jag en levain, en deg och satte den att vila och mogna i kylskåpet.
Nästan en vecka senare, i fredags, var det dags att sätta degen till brödet inför kalaset, och levainen fick då komma ut i ljuset igen. Jag funderade på om jag skulle fega och ta i några gram jäst, för säkerhets skull, men bestämde mig för att köra. Allt såg bra ut. Surdegen var återigen väckt. Det hade jag gjort på fredagsmorgonen, och nu var det kväll.
Levaindegen, mjöl, vatten och salt kördes i degblandaren. Nu fick degen återigen vila i kylen. På morgonen tog jag ut den härliga degen, som var ljuvlig att stycka upp i 500 g bitar. Jag formade bröden, och lät dem jäsa i jäskorgar i 4-5 timmar. Jag hade inte tänkt det skulle bli så länge, men det kom saker emellan hela tiden.
Ugnen sattes på en timma innan bröden skulle bakas av. Jag vill ha en ordentligt uppvärmt sten i botten för att få bästa bröden.
Bröden gräddades på drygt 250 grader. När de precis var insatta ångade jag i ugnen. Det gör man för att ytan ska bli varm snabbt, och de lätt ska kunna resa sig. De gräddades till en innertemperatur på minst 98 grader, om det blir mer är det färgen som styr.
Brödet blev älskat av många på vårt taklagskalas, det var roligt.

Äntligen taklagskalas

Det var riktigt nervöst. Skulle taket hinna komma på plats?
På fredagen arbetade två man, det skulle varit fyra... skolavslutning... ja, ja, självklart kan man ju inte missa det, men allting var under kontroll enligt byggar'n. Men ännu ett bekymmer skulle uppdagas. Virket till taket var dåligt, och leverantören fick komma med ett nytt lass. Hjälp, nu var jag nervös! Jag har aldrig hört dem spika så fort eller ta så korta raster under en dag. Klockan 16:10 var de klara! Pust!
Festlokalen klar!
Alla ville ju veta hur det skulle bli, så jag ritade en teckning... eller två:
Vi bjöd på grillade hamburgare med massor av goa tillbehör. Man fick plocka vad man ville ha och grilla sin hamburgare själv, det var populärt! Och gott!
Jag gjorde en Chilirelish som blev mycket populär.
Här är receptet:
Chilirelish
3 st tomater
1 st röd paprika
1 st gul paprika
1 st spansk röd peppar, hackad
1 st gul lök
1,5 st vitlöksklyftor
1 msk olivolja
0,5 tsk mald kanel
1 tsk mald ingefära
1 tsk salt
1 krm cayennepeppar
0,5 dl farinsocker
0,5 dl äppelcidervinäger
0,5 dl vatten
0,5 dl bladpersilja, hackad

Tillagning

1. Gör ett kryss i toppen på tomaterna och sätt dem på en gaffel.
Doppa ner dem i kokande vatten några sekunder och drag sen bort skalet.
2. Hacka grönsaker och lök, och fräs dem i olja i en kastrull.
Tillsätt resten av ingredienserna och låt det sjuda utan lock på svag värme ca 20 minuter. Eventuellt behövs det lite vatten i koket. Låt relishen svalna och ställ in den i kylskåpet.
Receptet kommer från tidningen Allt om Mat.
Åsså blev det efterrätt:
Mamma Märthas Franska chokladtårta! Den här lagade jag första gången när jag jobbade på tidningen Allt om Mat. Vi plåtade den sedan i otroligt vackra källarvalv i Gamla Stan i Stockholm.
MAMMA MÄRTHAS FRANSKA CHOKLADTÅRTA
Recept: Astrid Abrahamsson
(Allt om mat, 24 februari 1992)

Beräkna 8 tårtor för 60 personer. Du kan dubbla satsen om du får in två åt gången in ugnen. Tårtan är mycket hållbar, den går också utmärkt att frysa.



Det här behövs till en tårta som ger 8 - 10 bitar:

175 g mörk blockchoklad
175 g smör
2 dl socker
3 ägg
1 dl vetemjöl
Smaktillsats: ½ msk pulverkaffe + 100 g grovhackade nötter eller rivet skal av 1 apelsin + 1 msk apelsinlikör

Så här gör man:

1. Värm ugnen till 175-200°.

2. Smält smör och choklad i en gryta.

3. Dela äggen och vispa vitorna till hårt skum i en stor skål.

4. Dra grytan av värmen och rör ner socker, äggulor, vetemjöl och smaktillsats.

5. Häll ihop chokladsmeten med vitorna och blanda väl med trägaffel.

6. Häll smeten i formen och grädda på första falsen nerifrån 25-30 min. Passa ytan, den kan ev behöva täckas med folie för att inte bli för mörk.

Bjud tårtan kall med vispad grädde. Ev också carambola, jordgubbar, kiwi.

Så här såg den ut då:

Mörkret kom och gick och ersattes sedan av fåglarnas gälla sång vid tre-tiden. Då var dansen i full gång och skratten ekade i vårt nya hus. Det här var inte sista gången vi hade fest, det kan jag lova!