Äntligen taklagskalas
3 st | tomater |
---|---|
1 st | röd paprika |
1 st | gul paprika |
1 st | spansk röd peppar, hackad |
1 st | gul lök |
1,5 st | vitlöksklyftor |
1 msk | olivolja |
0,5 tsk | mald kanel |
1 tsk | mald ingefära |
1 tsk | salt |
1 krm | cayennepeppar |
0,5 dl | farinsocker |
0,5 dl | äppelcidervinäger |
0,5 dl | vatten |
0,5 dl | bladpersilja, hackad |
Tillagning
Doppa ner dem i kokande vatten några sekunder och drag sen bort skalet.
2. Hacka grönsaker och lök, och fräs dem i olja i en kastrull.
Tillsätt resten av ingredienserna och låt det sjuda utan lock på svag värme ca 20 minuter. Eventuellt behövs det lite vatten i koket. Låt relishen svalna och ställ in den i kylskåpet.
Recept: Astrid Abrahamsson
(Allt om mat, 24 februari 1992)
Beräkna 8 tårtor för 60 personer. Du kan dubbla satsen om du får in två åt gången in ugnen. Tårtan är mycket hållbar, den går också utmärkt att frysa.
Det här behövs till en tårta som ger 8 - 10 bitar:
175 g mörk blockchoklad
175 g smör
2 dl socker
3 ägg
1 dl vetemjöl
Smaktillsats: ½ msk pulverkaffe + 100 g grovhackade nötter eller rivet skal av 1 apelsin + 1 msk apelsinlikör
Så här gör man:
1. Värm ugnen till 175-200°.
2. Smält smör och choklad i en gryta.
3. Dela äggen och vispa vitorna till hårt skum i en stor skål.
4. Dra grytan av värmen och rör ner socker, äggulor, vetemjöl och smaktillsats.
5. Häll ihop chokladsmeten med vitorna och blanda väl med trägaffel.
6. Häll smeten i formen och grädda på första falsen nerifrån 25-30 min. Passa ytan, den kan ev behöva täckas med folie för att inte bli för mörk.
Bjud tårtan kall med vispad grädde. Ev också carambola, jordgubbar, kiwi.
Så här såg den ut då:
Mörkret kom och gick och ersattes sedan av fåglarnas gälla sång vid tre-tiden. Då var dansen i full gång och skratten ekade i vårt nya hus. Det här var inte sista gången vi hade fest, det kan jag lova!