Äntligen taklagskalas

Det var riktigt nervöst. Skulle taket hinna komma på plats?
På fredagen arbetade två man, det skulle varit fyra... skolavslutning... ja, ja, självklart kan man ju inte missa det, men allting var under kontroll enligt byggar'n. Men ännu ett bekymmer skulle uppdagas. Virket till taket var dåligt, och leverantören fick komma med ett nytt lass. Hjälp, nu var jag nervös! Jag har aldrig hört dem spika så fort eller ta så korta raster under en dag. Klockan 16:10 var de klara! Pust!
Festlokalen klar!
Alla ville ju veta hur det skulle bli, så jag ritade en teckning... eller två:
Vi bjöd på grillade hamburgare med massor av goa tillbehör. Man fick plocka vad man ville ha och grilla sin hamburgare själv, det var populärt! Och gott!
Jag gjorde en Chilirelish som blev mycket populär.
Här är receptet:
Chilirelish
3 st tomater
1 st röd paprika
1 st gul paprika
1 st spansk röd peppar, hackad
1 st gul lök
1,5 st vitlöksklyftor
1 msk olivolja
0,5 tsk mald kanel
1 tsk mald ingefära
1 tsk salt
1 krm cayennepeppar
0,5 dl farinsocker
0,5 dl äppelcidervinäger
0,5 dl vatten
0,5 dl bladpersilja, hackad

Tillagning

1. Gör ett kryss i toppen på tomaterna och sätt dem på en gaffel.
Doppa ner dem i kokande vatten några sekunder och drag sen bort skalet.
2. Hacka grönsaker och lök, och fräs dem i olja i en kastrull.
Tillsätt resten av ingredienserna och låt det sjuda utan lock på svag värme ca 20 minuter. Eventuellt behövs det lite vatten i koket. Låt relishen svalna och ställ in den i kylskåpet.
Receptet kommer från tidningen Allt om Mat.
Åsså blev det efterrätt:
Mamma Märthas Franska chokladtårta! Den här lagade jag första gången när jag jobbade på tidningen Allt om Mat. Vi plåtade den sedan i otroligt vackra källarvalv i Gamla Stan i Stockholm.
MAMMA MÄRTHAS FRANSKA CHOKLADTÅRTA
Recept: Astrid Abrahamsson
(Allt om mat, 24 februari 1992)

Beräkna 8 tårtor för 60 personer. Du kan dubbla satsen om du får in två åt gången in ugnen. Tårtan är mycket hållbar, den går också utmärkt att frysa.



Det här behövs till en tårta som ger 8 - 10 bitar:

175 g mörk blockchoklad
175 g smör
2 dl socker
3 ägg
1 dl vetemjöl
Smaktillsats: ½ msk pulverkaffe + 100 g grovhackade nötter eller rivet skal av 1 apelsin + 1 msk apelsinlikör

Så här gör man:

1. Värm ugnen till 175-200°.

2. Smält smör och choklad i en gryta.

3. Dela äggen och vispa vitorna till hårt skum i en stor skål.

4. Dra grytan av värmen och rör ner socker, äggulor, vetemjöl och smaktillsats.

5. Häll ihop chokladsmeten med vitorna och blanda väl med trägaffel.

6. Häll smeten i formen och grädda på första falsen nerifrån 25-30 min. Passa ytan, den kan ev behöva täckas med folie för att inte bli för mörk.

Bjud tårtan kall med vispad grädde. Ev också carambola, jordgubbar, kiwi.

Så här såg den ut då:

Mörkret kom och gick och ersattes sedan av fåglarnas gälla sång vid tre-tiden. Då var dansen i full gång och skratten ekade i vårt nya hus. Det här var inte sista gången vi hade fest, det kan jag lova!

Kommentera här: