En vanlig onsdag

Det är onsdag kväll och jag laddar batterierna och resväskan för två intensiva dagar i huvudstaden. Jag har fyra möten inplanerade, varav två är riktigt tuffa förhandlingar. Måste hitta kraften, men den kommer nog när jag närmar mig.
Efter jobbet red jag ut i skogen en sväng, det är så härligt nu när det börjar våras. Fåglarna kvittar och det finns ganska mycket barmark att rida på. Och sedan är det ljuset. Det är inte bara ljusare längre tid på kvällen, det är ljusare på dagen också.
Nu i kväll är jag ensam. Passar på att baka lite bröd. Det ligger på jäsning ovanpå stenugnen. Det är nog inte mer är 16-17 grader i garaget, men då går det utnyttja värmen från ugnen. Jag ska baka av dem om 20 minuter ungefär, eller kanske lite tidigare. Det blir 16 bröd, fast egentligen 8 dubbelbröd, och det heter Baselbröd. Det är inte ett rent surdegsbröd, det hann jag inte, för jag var lite sent ute. Hade jag väckt surdegen till liv lite tidigare så hade det inte varit någon problem, men nu fick jag helt enkelt göra ett bröd som innehåller både surdeg och lite jäst, men det är ok. Det är ett underbart bröd. Om det blir bra ska jag ta med lite till Stockholm i morgon. Om du vill prova det så finns receptet här:
Baselbröd
A: 2 bröd (dubbelbröd)
B: 8 bröd (dubbelbröd)
C: 10 bröd (dubbelbröd)
D: 20 bröd (dubbelbröd) 2 korgar 8 korgar 10 korgar 20 korgar
A B C D
Fördeg gram gram gram gram
vatten 250 1000 1250 2500
jäst 5 20 25 50
Rågmjöl, fint 200 800 1000 2000
Rågsurdeg 50 200 250 500
Deg
jäst 15 60 75 150
vatten 250 1000 1250 2500
vetemjöl 450 1800 2250 4500
havssalt 18 72 90 180
degvikt 1238 4952 6190 12380
antalt bröd a 300g 4 16 20 40
Degtemp: 24ºC

Fördeg
Blanda allt (utom salt) och knåda 10 min. Låg hastighet. Det ska vara en ganska lös deg
Låt jäsa i 3 timmar i rumstemperatur
Bortgöring
Blanda (utom salt) knåda 10 min på låg hastighet
sätt till salt, knåda ca 8 min, gärna högre hastighet om du har det på blandaren. Det ska vara en ganska lös deg
Gör glutentest
Jäs i oljad plastlåda i 2 timmar - stöt samman 3 ggr under tiden. (Spänn upp, och tryck ut luften ordentligt vid stötningen, så blir den spänstig och formbar)
Dela i A; 4 delar, B; 16 delar, C; 20 delar, D; 40 delar. De ska väga ca 300g
Rulla försiktigt samman till små ovala bröd
Mjöla avlånga korgar med rågmjöl, sätt samman två och två med skarven nedåt
Mjöla ytan, jäs till dubbel storlek, ca 60 min
Ugn 275 grader + ånga, sänk till 200 grader efter 5 min, lufta efter 10 min
Baka ca 50 min för mörk knaprig yta

Ta ut, spruta med vatten för krackelerad yta







Lycka till!

Kommentera här: