En vanlig onsdag
Efter jobbet red jag ut i skogen en sväng, det är så härligt nu när det börjar våras. Fåglarna kvittar och det finns ganska mycket barmark att rida på. Och sedan är det ljuset. Det är inte bara ljusare längre tid på kvällen, det är ljusare på dagen också.
Nu i kväll är jag ensam. Passar på att baka lite bröd. Det ligger på jäsning ovanpå stenugnen. Det är nog inte mer är 16-17 grader i garaget, men då går det utnyttja värmen från ugnen. Jag ska baka av dem om 20 minuter ungefär, eller kanske lite tidigare. Det blir 16 bröd, fast egentligen 8 dubbelbröd, och det heter Baselbröd. Det är inte ett rent surdegsbröd, det hann jag inte, för jag var lite sent ute. Hade jag väckt surdegen till liv lite tidigare så hade det inte varit någon problem, men nu fick jag helt enkelt göra ett bröd som innehåller både surdeg och lite jäst, men det är ok. Det är ett underbart bröd. Om det blir bra ska jag ta med lite till Stockholm i morgon. Om du vill prova det så finns receptet här:
Baselbröd | |||||
A: 2 bröd (dubbelbröd) | |||||
B: 8 bröd (dubbelbröd) | |||||
C: 10 bröd (dubbelbröd) | |||||
D: 20 bröd (dubbelbröd) | 2 korgar | 8 korgar | 10 korgar | 20 korgar | |
A | B | C | D | ||
Fördeg | gram | gram | gram | gram | |
vatten | 250 | 1000 | 1250 | 2500 | |
jäst | 5 | 20 | 25 | 50 | |
Rågmjöl, fint | 200 | 800 | 1000 | 2000 | |
Rågsurdeg | 50 | 200 | 250 | 500 | |
Deg | |||||
jäst | 15 | 60 | 75 | 150 | |
vatten | 250 | 1000 | 1250 | 2500 | |
vetemjöl | 450 | 1800 | 2250 | 4500 | |
havssalt | 18 | 72 | 90 | 180 | |
degvikt | 1238 | 4952 | 6190 | 12380 | |
antalt bröd a 300g | 4 | 16 | 20 | 40 | |
Degtemp: 24ºC |
|||||
Fördeg | |||||
Blanda allt (utom salt) och knåda 10 min. Låg hastighet. Det ska vara en ganska lös deg | |||||
Låt jäsa i 3 timmar i rumstemperatur | |||||
Bortgöring | |||||
Blanda (utom salt) knåda 10 min på låg hastighet | |||||
sätt till salt, knåda ca 8 min, gärna högre hastighet om du har det på blandaren. Det ska vara en ganska lös deg | |||||
Gör glutentest | |||||
Jäs i oljad plastlåda i 2 timmar - stöt samman 3 ggr under tiden. (Spänn upp, och tryck ut luften ordentligt vid stötningen, så blir den spänstig och formbar) | |||||
Dela i A; 4 delar, B; 16 delar, C; 20 delar, D; 40 delar. De ska väga ca 300g | |||||
Rulla försiktigt samman till små ovala bröd | |||||
Mjöla avlånga korgar med rågmjöl, sätt samman två och två med skarven nedåt | |||||
Mjöla ytan, jäs till dubbel storlek, ca 60 min | |||||
Ugn 275 grader + ånga, sänk till 200 grader efter 5 min, lufta efter 10 min | |||||
Baka ca 50 min för mörk knaprig yta | |||||
Ta ut, spruta med vatten för krackelerad yta |