Bakbloggar

Inspiration, inspiration, inspiration. Tänk så mycket kreativitet det finns i bloggar, tidningar och kokböcker. Jag läser och inspireras. Köper hem råvaror och planerar. Nu vill jag baka. Jag är så tacksam och glad när jag känner inspiration och glöd. Drivet är inte självklart just nu. Jag har alltid haft det, men sista tiden har det trubbats av, ja, det behöver jag inte älta om. Du vet. 
En av mina vänner från bakkursen driver bloggen Sarabakar.se. Hon startade som hemmabagare och vi möttes på bagarkursen med Jan Hedh som startade 2010. Sedan dess har hon hunnit lämna ett bra jobb i Göteborg, flytta till sitt sommarhus i Slöinge, bygga och driva ett fantastiskt bageri. Hon är en god vän och en förebild. Hon har genomfört sin dröm. Sara och jag tillhörde den minimala skara "vanliga människor" som gick kursen. Vi var inte bagare och hade inget bageri.
Idag läser jag en tidning som heter Baka, här rekommenderas hennes blogg, det är kul. 
För utom Saras blogg rekommenderar de joythebaker.com, litemer.painthemartin.com och underthealmondtree.com. Den första och sista ska jag definitivt läsa. Martins blogg har jag följt till och från i många år. Mina första stapplande surdegsbaksteg tog jag med hans och en hög bakböckers hjälp. Då hade han painthemartin.se, och har sedan dess givit ut flera bakböcker för hemmabagaren.  
Nu ska jag ta hand om min russinjäst, sätta surdeg, äta frukost och vänta på min älskade dotter
 

Hjälp till utsatta - den onda cirkeln

Jag tror i princip alla någon gång skänker pengar eller gör en hjälpinsats. Om man lägger pengar i en bössa, i en hatt eller "köper" en gåva på nätet är egentligen inte så viktigt. Det känns gott att hjälpa.
Jag "köpte" höns åt fattiga mödrar via läkarmissionen i höstas. Säg att det kostade 500 kr eller så, jag minns inte. Det jag däremot ser och mår illa av är alla brev jag får från dem nu efteråt. Av de pengar jag skänkt KAN det inte finnas mycket kvar när de skickar brev på brev på brev för att förmå mig att skänka mer. Detta blir som en ond cirkel. Breven gör att jag väljer ett annat företag när jag ska skänka. Problemet är att alla gör likadant, och jag nu får massor av brev och uppmananden om att stötta. En av de mest obehagliga är mun och fotmålarma. De skickar  en hög vykort, en almanacka mm, och jag orkar inte skicka tillbaka, utan betalar då och då för att döva mitt dåliga samvete över att jag tagit emot dessa. Vart är vi på väg? Jag tror inte mer än 10% av det jag skänker når den behövande, och jag mår illa av tanken på att göda en organisation som lägger pengarna på helt fel saker. Pappersbrev. Så utbota dumt, resurskrävande och dyrt att jag tappar andan

Levande jäst

Mina surdegar är döda. Bortglömda under en längre tid och anfallna av svart mögel fanns bara en utgång. I måndags satte satte jag grunden till nya. En surdeg kan startas på några olika sätt, jag väljer att göra en russinjäst. Russin, vatten, honung och socker får stå på varmt ställe och jäsa i 5 dagar. Sedan poff, så har man en levande jästkultur. Sila bort russinen och spara jästen i kyl. Denna kan man även använda till levain. På fredag är det klart. 
 
 
Till helgen blir det att starta surdeg och levain. Hoppas kunna baka i nästa vecka. Vi får se.