Skållat havrebröd á la Brunkebergs bageri

Skållat havrebröd från Brunkebergs bageri
 
Detta är ett av mina favoritbröd. Lätt att variera med fröer eller annat gott. Här är Helene Johanssons orginalrecept. Jag använder mindre eller ingen jäst. Receptet ger 3 bröd. Om du gör större sats rekommenderar jag att du tar mindre mängd surdeg. 
 
Det här behövs till steg 1:
350 g vatten
150 g havregryn
60 g linfrön
 
Det här behövs till steg 2:
skållningen från steg 1
450 g vatten
300 g rågsurdeg (aktiv)
25 g jäst (minska gärna till 10 g)
750 g vetemjöl med hög proteinhalt
100 g grovt rågmjöl
25 g honung 
25 g havssalt
havregryn till topping
 
Gör så här
Steg 1:
1. Koka upp vatten och häll det över havregryn och linfrön i en bunke.
2. Rör om och täck med plastfolie.
3. Låt stå i rumstemeperatur några timmar eller över natten.
 
Steg 2:
1. Blanda skållning och övriga ingredienser, utom saltet i en hushållsmaskin. 
2. Arbeta degen 10 min i maskin eller dubbelt så länge för hand. 
3. Tillsätt saltet och arbeta degern ytterligare 5 minuter.
4. Låt jäsa i 30 min (eller längre).
5. Dela degen i tre delar. Forma till runda bröd.
6. Doppa bröden i havregryn och lägg dem med toppingen nedåt i runda mjölade jäskorgar. Låt dem jäsa ca 1,5 timma i rumstemperatur eller över natten i kylen. 
7. Sätt ugnen på 250 grader. Sätt in en tom plåt på nedersta falsen. 
8. Stjälp upp bröden på plåt täckt med bakplåtspapper. Det bröd som inte får plats får ligga kvar i korgen.
9. Skjutsa in bröden inkl bakplåtspapper på den uppvärmda plåten i ugnen. Spraya lätt med vatten så ånga bildas i ugnen (om du vill). Stäng luckan, och sänk temperaturen till 200 grader. 
10. Grädda ca 35 minuter eller tills innertemperaturen är minst 98 grader. 
11. Låt bröden svalna på galler. 
 
 
 
 
 
 
 
 

Just another day in paradise

Morgon och promenad till stora hagen. Både grannfruar, man och hästpojkarna tycker det är kul att mötas på vägen. Ja, utom Robban på just den här bilden då. Tjurar troligtvis mot Måns. 
Dottern är i Australien och hennes bohag har flyttat hem idag. Gästvåningen har fått lite nya kuddar, matta mm. Allt är förberett. Kom hem nu! 
Åsså lite surdegsbröd med havre och linfrön. En stor del av mitt liv :-)
 
 

Mera grus i hagen!

Grus, grus, grus. Jag har önskat mig grus i födelsedagspresent och i julklapp. Nu har jag fått det! Massor! Vi lägger ut duk och fyller på grus. Det blir gångar att gå på när tjälen gått ur marken och lersäsongen kommer. Tjoho! Mitt liv kommer bli mindre lerigt, skottkärran kommer rulla lättare och mockningen kommer gå som en dans! Jag kommer ha energi över till hästar och familj! Nu ska jag rida oftare! Yippie!