Grisar vår och sånt

Vi har köpt grisar! Eller en gris är vår i ett litet cooperativ. Det kommer fyra grisar totalt. De är födda i januari och ska leveras till oss om några dagar. Inför det har vi stängslat som tokar och byggt ett grishus:
Idag har jag grundmålat det vita. Imorgon hoppas jag det torkat så mycket så jag kan måla både vitt och rött, sedan är det dax för avfärd till hagen.
Vilken helg det har varit! Varmt och soligt - trots att det bara är mars månad. Altanen är fixad litegrann, och vi satt ute och åt våfflor i lördags. Makalöst! En god kaffe blev det också
Hästarna fäller som tokar. Iallafall Måns. Robban helklippte jag förra veckan, och både jag och han är glada för det. Måns päls är inte lika kraftig, men egentligen skulle jag klippa honom också. Min allergi är galen när de fäller. Tål våren, men inte hästar som fäller. 
Kan rekommendera en ny superbra nässpray 
Nazalese puffar min i näsan när nysningarna sätter in. Det ger mig det där extra jag behöver utöver Loratadin eller motsvarande. Lomudal eller Lovostin för ögonen. 
Mockade i hagen igår och fick en liten tankeställare:
Japp, det är precis vad du tror. En lapp från ett äååle som jag matat hästarna med... Har inte brytt mig om att ta bort dem någonsin, men nu kommer jag definitivt att göra det! Borde lappen inte försvunnit i magen? 
 
 
 
 
 

Vårkänslor!

Vilka dagar! Våren är äntligen här!
Här har vi kaffepaus i nya hagen. Måns fick hänga med och ville gärna sitta i knäet... 
Det är arbetsamt att sätta nya staket. Den här hagen är/var full med sly. Nu är den röjd och ganska fin. Om ett år eller två ska vi ha hästar här, men först stängslar vi för grisar. Mer om dessa om någon vecka eller så. 
 
Idag har jag gått ett avsnitt av Bohusleden. Det var ungefär en mil och vi var 4 personer som gick tillsammans. 
Det tog väldigt lång tid. En deltagare hade med sin katt. Katter är inte så snabba när det gäller vandring. Det slutade med att hon fick bära den. Efter ca 2/3 stannade vi och grillade. Härligt solig backe och helt vindstilla. 
 
 
 

Tappat allt?

När allt - precis allt går åt skogen...
 
Svarta och överjästa bröd. Suck!
Trodde på riktigt att jag tappat allt jag kunde om bakning. När jag började baka på surdeg för snart 10 år sedan misslyckades jag ofta. Det såg jag som en utmaning och lärde mig av det. Det är lite speciellt att baka med surdeg, och helt utan jäst. Sedan dess har jag gått en hantverksbakarkurs med Jan Hedh som gick i tre år vis sidan om mitt vanliga jobb. Vi byggde ett minibageri i garaget och jag sålde till grannar och alla som ville köpa. Det var bröd varenda helg och jag hade drömmar om att en gång få starta mitt eget riktiga bageri. 
För tre år sedan gick jag in i väggen. Jag har bakat till oss nästan hela tiden, men känner att jag inte alls är lika trygg i det längre. Nu undrar jag om hjärnan spelar mig spratt hela tiden. Jag glömmer och gör fel. 
För att inte bryta ihop helt fick jag helt enkelt sätta nya degar. 
Dessa tog jag just ut från ugnen:
Vilken lättnad! Det finns där ändå! 
Förutom dessa jäser några levain i kylen. Håll tummarna för att de blir shyssta i morgon när jag bakar av dem! 
Franskbrödet blev också bra och nu när jag ändå skitat ner köket och bageriet kan jag göra en pastadeg också. Det blir lasagne ikväll!