Lingonsylt LCHF & vanlig
Idag har jag gjort lite lingonsylt. Kärasten tål inte socker så jag gjorde två variander.
Lingonsylt med valfritt sötningsmedel
Det här behövs, och kan dubbleras hur mycket du vill
1 liter lingon (600 g)
1 dl vatten
200-250 g sötningsmedel, tex Ica sötströ eller vanligt socker
ev 0,5 krm natriumbenosat om du använder sötströ. Läs mer nedan.
Gör så här:
Sjud lingon och vatten under lock i 10 min.
Skumma väl så slipper du möglig sylt. Dvs, ta bort det tjocka vita skummet som flokar sig på ytan. Jag brukar föra det mot kanten och försiktigt ta bort det med en sked.
Ta grytan från värmen.
Om du använder annat sötningsmedel än socker, tex Sötströ med Stevia, och vill ha bra hållbarhet i kyl så behövs koncerveringsmedel. Detta finns naturligt i vanligt socker. Ta då någon matsked sylt och lös upp natruimbenosoat i denna. Blanda ner i sylten.
Blanda ner valfritt sötningsmedel och rör tills det löst sig ordentligt.
Häll sylten på rena varma burkar. Sätt på lock och förvara i kyl eller frys.

Det blir spännande att smaka av dem när de kallnat. LCHF varianten utan vanligt socker är sötad med Stevia och jag kände att det går igenom, men tycker inte det stör alls. Man brukar beskriva smaken av Stevia som att den liknar lakrits i smaken, och jag kan nog hålla med. Jag tycker det funkar bra med lingonen, de har så mycket smak i sig själva att det inte tar över. Vi har väldigt mycket björnbär på tomten. Jag hoppas på bra dagar och att jag orkar plocka och koka lite björnbärssylt också, det är så gott.
Nu håller det upp lite mellan alla svarta moln. Jag ska vila en stund och sedan ta min dagliga promenad. Idag lär det bli med regnoutfit och med en påse till kantarellerna som står i min väg.
skriven
Mums!